CB Erdoğan tarafından yapılan açıklama ile kripto paralara düzenleme getiren yeni bir mevzuat kanunlaştırılabilir. Bir yıllık ekonomik çalkantı Türk Lirasını yeni diplere çekti ve Türkiye genelinde perakende yatırımcılar, tasarruflarını şiddetli devalüasyonlardan korumak için umutsuz bir yarışta kripto para birimlerine giriyorlar.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir kripto para yasa tasarısının hazırlandığını ve Büyük Millet Meclisi’ne sunulmaya hazır olduğunu açıkladı ve bazı analistler, kısmen dijital varlıklara önemli sermaye çıkışlarına yanıt olarak olduğunu iddia etmekte gecikmediler. Ancak sorunun can alıcı noktası, bu yıl değerinin %40’ını yitiren Lira’nın istikrarsızlığında yatıyor.
Liranın tehlikeli düşüşü, doğrudan 2018 borç krizinden kurtulan bir ekonominin sırtında bir bıçak olan, sınırlandırılmamış bir covid kaynaklı enflasyon oranı karşısında sürekli faiz kesintilerinin bir kombinasyonuna bağlanabilir.
Erdoğan’ın planı, Türk devletinin, devlet destekli rezervler aracılığıyla sabit para birimlerine kıyasla gelecekteki düşüşe karşı korumak için Lira mevduatlarını endekslemesini içeriyor. Amaç, vatandaşlara güvence vermek ve ulusal para biriminden kaçan sermaye akışını durdurmaktır.
Piyasaların vatandaşların satın alma gücündeki artışla yeniden canlandığını hissetmesiyle bu hareket, Lira üzerindeki aşağı yönlü baskıyı kısaca durdurdu.
Bununla birlikte, mevduat koruma planını sürdürmek için gereken mali borçların sert bir tasavvurunun yanı sıra aylık %30’luk bir enflasyon oranının kararsız gerçekliği, Lira’yı hızla tüm zamanların yeni en düşük seviyelerine geri döndürdü.
Erdoğan’dan Kripto Paralara Düzenleme
Şaşırtıcı bir şekilde, Türk kripto topluluğu arasında mevzuat hakkında gözle görülür bir iyimserlik havası var, Blockworks analistleri, Lira ile Tether gibi istikrarlı paralar arasında önemli bir farklılık olmadığını vurgulamakta gecikmedi. Yerel borsalarda kriptodan sermaye çıkışı olmadı.
Bu, kripto pazarları için güven verici ve tasarının muhtemelen yatırımcı korumalarını sağlayacak (ve daha da önemlisi Erdoğan için – vergilendirme kurallarını ve izlemeyi resmileştirecek) uygun bir kripto düzenleyici rejim sunacağını gösteriyor. Kazançlı dijital varlık ekonomisini canlandırmak için cazip koşullar yaratmayı bile hedefleyebilir.
Bu yılın başlarında Başkan ‘Bitcoin ile savaştayız’ demişti. Ancak, bir fikir değişikliğinden çok, düzenlemelerin, Türkiye’nin mevcut ekonomik kalkınma çerçevesinin önemli bir parçasını oluşturan Dijital Lira’nın temellerini atmak için dikkatle tasarlanmış olması muhtemeldir.
Planlanan CBDC‘nin hayata geçirilebilmesi için her şeyden önce Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na dijital para birimi alanında uygulama yetkilerinin verilmesi gerekiyor. Bunun, yatırımcı korumaları, vergilendirme ve sermaye çıkışları kisvesi altında kabul edilen herhangi bir mevzuatın yapısını ve alt tonunu bilgilendirmesi muhtemeldir.
Bir Cevap Yaz