«

Solana, blockchain üçlemesini çözmeye adanmış bir projedir. Mevcut herhangi bir blok zincirinden ve hatta VISA’dan çok daha hızlı olan ölçeklenebilir bir ağ kurmayı amaçlayan bir sistemdir.

2021 ortalarından itibaren Solana, saniyede 50.000 işlemi (TPS) destekliyor ve 200 doğrulama düğümünün yardımıyla her 400 milisaniyede yeni bloklar üretiyor. Hepsi sıfıra yakın ağ ücretini korurken.

Solana, hedeflerine ulaşmak için sekiz yenilikçi teknoloji kullanıyor, ancak bu kılavuzda iki ana teknolojiye değineceğiz – Proof of History ve Türbin.

Solana’nın Uzlaşma Konsensüsü

Konsensüs, yeni işlemler üzerinde blok zinciri düğümleri arasında bir anlaşma sürecidir. Fikir birliği için olayların sıralanması önemlidir. Örneğin, parayı almadan önce harcama yapmamalısınız.

Bu sorunu çözmek için çoğu blok zinciri, ağ için ‘güvenilir’ küresel zaman içerir ve diğer tüm olaylara göre konumunu anlamak için meydana gelen her olay için zaman damgaları kullanır. Örneğin, Google’ın “Spanner” adlı dağıtılmış veritabanı, güvenilir bir zaman kaynağı sağlayan çok yüksek bir hassasiyet düzeyine senkronize edilmiş üç atom saati kullanır. Ancak merkezi olmayan ağlarda zaman damgalarına %100 güvenilemez.

Aslında, İş Kanıtı, olaylar arasındaki zamanın geçişini gösteren bir mekanizma olarak kabul edilebilir . Bunu kullanarak, Ethereum ve Bitcoin yavaşlar ve genellikle maliyetli işlemlere neden olur.

Solana, bu sorunu Doğrulanabilir Gecikme İşlevleri ve Proof of History adlı yeni bir mekanizma ile ele alıyor. Önce hash fonksiyonlarının açıklanması gerekir.

Hash Fonksiyonları

Karma işlevleri, bilgileri çok rastgele bir şekilde karıştırmanıza izin verir. Bir karma işlevi, giriş boyutu ve türü ne olursa olsun her zaman aynı uzunlukta dizeleri döndürür.

Asıl önemli olan, bu işlevlerin girdideki değişikliklere karşı çok hassas olmasıdır. Örneğin, “Coin Perçin” ve “CoinRivet” beslemesi , sadece boşluğu atlamış olsak bile, tamamen farklı sonuçlar verir:

“Para Perçin” → df8ef59d4761b71e0d0595ef8a531a4324053cacb33f7afdf4951de0f1fb2c61

“CoinRivet” → 41f2e5cd7b15264ec18ec24152a6131628aabe685d459fce3399065a327abe24

Solana Nedir? Nasıl Çalışır?

Proof of History , olayları blok zincirinde sıralamaya yardımcı olan bir mekanizmadır. Tüm katılımcılar için birleşik bir zaman oluşturmak yerine, her düğümün siparişin geçerliliğini bağımsız olarak kontrol etmesine izin verir.

İlk olarak, rastgele bir dizgeye bir hash işlevi uygulanır, çıktısı tekrar hashlenir ve bu böyle devam eder. Bu, bir karma dizisi oluşturur. Yeni bir olay meydana geldiğinde, bir noktadan başlayarak bu zincire eklenebilir ve gelecekteki tüm karmaların değişmesine neden olabilir. Giriş değişikliklerine duyarlılık nedeniyle, yeni değerlerin sıfırdan hesaplanması ve doğrulama için yayınlanması gerekir. Hesaplama karmaları zaman gerektirdiğinden, doğru karmaları yayınlamak, yeni eklenen bir olaydan sonra gerçek zamanın geçtiğini kanıtlar.

Öte yandan, belirli bir karma dizisini kontrol etmek, hesaplama açısından kolaydır. Modern GPU’lar yaklaşık 4.000 çekirdeğe sahiptir ve sırayı doğrulama işi paralel hale getirilebilir. 4.000 uzunluğunda bir karma zinciri için, çekirdek 1, karma 1 ve 2’yi, çekirdek 2, karma 2 ve 3’ü vb. denetler, hepsi aynı anda. Herhangi bir şey eşleşmezse, kötü niyetli bir girişim hemen belirlenir.

Bu, hızlı sipariş vermeyi ve blok oluşumunu mümkün kılar.

Solana Ağı

Her düğüm, onaylanmadan önce yeni bir bloğa tanık olmak zorundadır. Bir blok oluşturan liderin bunu tüm doğrulayıcılara iletmesi gerekir. Binlerce varsa ve her blok birkaç megabayt boyutundaysa, her doğrulayıcıya ayrı ayrı iletmek çok yavaş bir prosedür haline gelir.

Solana, BitTorrent’in veri dağıtım mekanizmasını benimser ve buna Turbine adını verir . Önerilen bir blok 64KB paketlere bölünür ve her doğrulayıcı farklı bir paket alır. Paketler daha sonra “komşu” doğrulayıcılar arasında değiş tokuş edilir ve böylece bir komşuluk oluşturulur. Doğrulayıcıları 200’lük komşuluklar halinde gruplamak, 40.000 doğrulayıcının yalnızca iki veri aktarımı yinelemesinden sonra tüm paketleri almasına olanak tanır.

Ancak, bariz bir güvenlik endişesi ortaya çıkıyor: Ya bazı doğrulayıcılar bilgiyi iletmeyi reddederse veya paketleri bozarsa? Solana, kötü niyetli davranışlarla başa çıkmak için sözde silme kodlarını kullanır. Her doğrulayıcının kalan %67’den ilk verileri geri yüklemesini sağlarken blok bilgilerinin herhangi bir %33’ünün kaybolmasına izin verirler.

Solana, bilgilerin üçte birinden fazlasının manipüle edilememesini nasıl sağlıyor?

Her paket komşular arasında rastgele bir yol izler, bu da mümkün olduğu kadar çok pakete müdahale etmek için iyi bir konum tahmin etmeyi imkansız hale getirir.

Doğrulayıcılar, daha büyük paylara sahip düğümlere öncelik verilen Proof of Stake algoritması ile seçilir. Doğrulayıcılar, hisselerinin bir kısmına el koyarak kötü davranış için cezalandırılabilir. Liderler ayrıca her dört blokta veya 1,6 saniyede bir değişiyor.

Solana şeffaftır, çünkü ağ tarafından daha büyük bir hisse tercih edilse de, doğru ekipmana sahip olan herkes doğrulayıcı olabilir.

Solana’nın Ekosistemi

Solana, kendi akıllı sözleşmeleri ve yerel kripto para birimi SOL ile bağımsız bir blok zinciridir.

Solana’nın ana ağı birkaç aydır yayında. 2020’de Solana ekibi tarafından Serum Merkezi Olmayan değişim başlatıldı. Ana blok zincirinin hızını ve güvenilirliğini devralmasına izin veren Solana ağının üzerine inşa edilmiştir. Raydium ve Bonfida gibi diğer DeFi projeleri , yolda O3Swap ve SolStarter gibi daha fazla projeyle Solana’nın gelişimine katkıda bulunuyor.

7.000’den fazla düğüm ve 90.000 doğrulayıcı ile Ethereum, Solana’dan daha güçlü bir ağ olmaya devam ediyor. Ancak son zamanlarda, Solana’ya inanç gösteren daha fazla proje başladı. Kin ekosistem 30 milyondan fazla hesabı olan etmiştir anahtarlamalı 100 milyon $ edildi üzerinde, bu yıl 2020 yılında Solana yatırım Çinli pazarlara genişlemesini kolaylaştırmak için Solana.

Bir Cevap Yaz

kriptobio Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *