Proof of Work protokolü, söz konusu ağın kaynaklarına erişmek için hesaplama açısından pahalı işleri başarıyla yürüten bir ağın bölümlerinden oluşan en iyi bilinen ve en eski konsensüs protokolüdür.
Bitcoin de dahil olmak üzere birçok kripto, fikir birliği mekanizması olarak PoW’u seçmiştir. Bitcoin ağındaki işlemlerin güvenliğini sağlamak için kanıtlanmış bir sistemdir.
Proof Of Work Nedir? PoW Protokolü Nasıl Çalışır?
İş Kanıtı oldukça basit bir şekilde çalışır. Aslında, yürütülen süreç aşağıdaki ana aşamalara ayrılabilir:
- Aşama 1: İstemci veya düğüm ağa bağlantı kurar. Bu noktada, ağ size hesaplama açısından pahalı bir görev atar. Ekonomik bir teşvik almak için bu görev çözülmelidir.
- Aşama 2: Bilmece çözme başlar. Bu, teslim edilen bulmacayı çözmek için çok fazla bilgi işlem gücünün kullanılmasını içerir. Bu süreç madencilik denilen şeydir . .
- Aşama 3: Hesaplama görevi çözüldüğünde, istemci bunu doğrulama için ağ ile paylaşır. Bu noktada, görevin gereksinimleri karşıladığı hızlı bir şekilde doğrulanır. Bunu yapmak ağ kaynaklarına erişim sağlar. Aksi takdirde, erişim ve sunulan sorunun çözümü reddedilir. Bu noktada, çifte harcamaya karşı korumanın doğrulanması gerçekleştirilir. Ağ tarafından önceden atanmış ve doğrulanmış bir görevin birden fazla kez gerçekleşmesini önleyen koruma.
- Aşama 4: Görevin tamamlandığının teyidi ile istemci ağ kaynaklarına erişir. Bu sayede, yapılan hesaplamalı çalışma için bir kar elde edersiniz.
PoW Protokolü Özellikleri
- Çok güvenli bir protokoldür. Proof of Work, ağ binlerce madenciden oluşuyorsa yüksek düzeyde güvenliği garanti eder. Aslında, ne kadar çok madenci ağ o kadar güvenlidir. Bu, onu büyük dağıtılmış ağların oluşturulmasında kullanım için ideal hale getirir.
- Algoritmik olarak uygulanması basit ve çok kolaydır. PoW’un ana avantajlarından biri, uygulanmasının çok kolay olmasıdır. Bu tesis, onu kullanan yazılımın kolay bakımına dönüşür. Ağ güvenliğini sağlamak için denetimlere çok daha basit bir şekilde izin vermenin yanı sıra.
- Donanım ihtiyaçlarına kolayca uyarlanabilir , belirli ekipmanlara direnç tasarlayabilir ( ASIC , Ancak tam GPU hızlandırma teknolojisi , FPGA , CPU ). Protokolün bir başka avantajı da teknolojiye uyarlanabilirliğidir. Teknolojik gelişmelere uyum sağlamak için daha kolay veya daha zor hale getirilebilir. Madenciliğin zorluğunu geride bırakmamak için donanımın evrimine izin vermek. Bu nedenle, madencilik gücünün daha yeni ve daha güçlü donanıma sahip olanlarda merkezileştirilmesiyle sonuçlanır.
- Hizmet Reddi saldırılarına karşı mükemmel direnç . PoW protokollerinin oluşturulmasının ana nedeni; hizmetleri reddetmekten kaçının. Mükemmel bir şekilde tamamlanan ve mevcut protokol şemalarını büyük ölçüde geliştiren bir görev.
- Sistem büyük miktarda elektrik enerjisi tüketir. PoW’nin yoğun hesaplamalı çalışması büyük miktarda elektrik enerjisi gerektirir. Tahminler, tüketimin yılda 24 Terawatt enerjiye denk geldiğini ve bu yoğun çalışmayı gerçekleştirmek için daha fazla güce ihtiyaç duyulduğundan artmaya devam edeceğini gösteriyor.