«

Polkadot, potansiyel ve kalitenin oldukça iyi bir göstergesi olan iki eski Ethereum yöneticisi Gavin Wood ve Jutta Steiner tarafından geliştirildi. 4 yıl sonra, Polkadot token Mayıs 2020’de piyasaya sürüldü.

Polkadot, Web3 Foundation’ın açık kaynaklı bir projesi olan çok zincirli bir ağdır. Ana bileşeni Parachains, Web3 teknoloji yığını kullanılarak yazılmıştır. Muti-chain olmak, platformun diğer blok zincirlerini operasyonlarına akıcı bir şekilde dahil edeceği anlamına gelir. Polkadot operasyonlarının vurguladığı üç ana alan vardır. Bunlar:

  1. Ölçeklenebilirlik
  2. Birlikte çalışabilirlik
  3. Paylaşılan güvenlik

Polkadot Nasıl Çalışır?

Teknik Terimler;

Parachainler: Kendi tokenlerine sahip olabilen ve belirli kullanım durumları için işlevlerini optimize edebilen egemen blok zincirleri.

Röle Zinciri: Ağın paylaşılan güvenliğinden, fikir birliği ve zincirler arası birlikte çalışabilirliğinden sorumlu Polkadot’un kalbi.

polkadot nedir

Polkadot, parçalanmış modelleri kullanır, yani birbirine bağlı alt zincirlerden oluşan bir ağ görevi görür – bu tasarım Ethereum 2.0’da uygulanacaktır. Her Polkadot’un para zincirinin kendine özgü Durum Geçiş Fonksiyonu (STF) vardır.

Relay Chain, parachainler arasındaki etkileşimi kolaylaştıran bir araçtır, bu nedenle parachain Wasm’a derlenebildiği ve Relay Chain API’sine yapışabildiği sürece Polkadot’un parçası olarak var olabilir.

Parachainler, Validators’a bloklar oluşturur ve önerir. Doğrulayıcılar onları ağa dahil etmeden önce kontrol eder, böylece Harmanlayıcılar (tam parachain düğümleri) ağ güvenliği için herhangi bir sorumluluktan muaftır.

Sonuç olarak, Polkadot düğümlerinin kesinliği ve kullanılabilirliği, doğrulayıcılar ve Röle Zinciri mekanizmaları tarafından, bağlı parachainlerin kendisi için ‘kesme’ riski olmaksızın garanti edilir.

Farklı protokol türleri (örneğin Bitcoin benzeri blok zinciri) kullanan bazı ağlar Polkadot’a (DOT) bağlanmakla ilgilenirse , bunu iki yönlü uyumluluğu garanti eden özel parachainler olan ‘köprüler’ aracılığıyla yapabilir.

Parachainler, bir Polkadot’un kendi Çapraz Zincir Mesajlaşma Protokolü (XCMP) aracılığıyla birbirleriyle etkileşime girer. Sonuç olarak, tüm Polkadot düğümleri sistemi, potansiyel müşterileri için ölçeklenebilir, güvenilmez ve fikir birliğine bağlı olmayan hale gelir.

Polkadot Amacı

Polkadot, kontrolün kullanıcıların elinde olduğu tamamen merkezi olmayan bir web’i mümkün kılmaktadır.

Polkadot, özel ve konsorsiyum zincirlerini, genel ve izinsiz ağları, kahinleri ve henüz oluşturulmamış gelecekteki teknolojileri birbirine bağlamak için inşa edilmiştir. Polkadot, bağımsız blok zincirlerinin Polkadot aktarma zinciri aracılığıyla güvenilir bir şekilde bilgi ve işlem alışverişinde bulunabileceği bir interneti kolaylaştırır.

DOT Token

DOT, Polkadot Network’te yerel bir muhasebe birimidir. DOT tokeni, Polkadot ağında üç temel işleve hizmet eder. yönetişim, stake etme ve bağlama. Özetle, Polkadot düğümlerinin katılımcılarının hak ve yükümlülüklerine ilişkin teknolojik çerçevedir.

Polkadot Geleceği

Neden Polkadot ve DOT tokenini orta vadeli bir perspektiften son derece umut verici bir proje olarak görmeliyiz?

İlk olarak, büyük pazarın acısını, zincirler arası birlikte çalışabilirlik eksikliğini tedavi eder. Ardından, zaten sağlam bir altyapı sağladı: aktif ve istikrarlı ana ağın yanı sıra, Kusama korumalı alan platformunu, Karura DeFi odaklı parachain ve merkezi olmayan token teklifleri (IDO’lar) için bir çerçeve olan Polkastarter’ı başlattı.

Son olarak, yerel belirteci DOT, Polkadot’un operasyonlarına çok karmaşık bir şekilde entegre edilmiştir. Bu nedenle, performansı büyük olasılıkla protokol ilerlemesiyle el ele gidecektir. DOT 28 Eylül 2021 tarihi itibariyle en büyük 9. kripto para olup, piyasa değeri 234,452,811,751 türk lirasıdır.

Bir Cevap Yaz

kriptobio Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *