EOS, kullanıcıların merkezi olmayan uygulamalar geliştirmesine, barındırmasına ve yürütmesine olanak tanıyan blok zinciri tabanlı bir platformdur. Halen geliştirilme aşamasında olmasına rağmen, EOS, merkezi olmayan uygulamalar için en güçlü altyapılardan biri olarak kabul edilmektedir.
EOS.IO olarak bilinen platform, güvenli erişim ve kimlik doğrulama, veri barındırma ve kullanım yönetimi gibi işlevsel özellikler sunuyor. EOS.IO’nun arkasındaki fikir, blockchain tabanlı uygulama geliştirmeyi daha basit hale getirmekti. EOS, arayüz geliştirme için web araç kitlerini kullanır ve bu da tüm süreci web tabanlı uygulamalar oluşturmaya benzer hale getirir.
EOS ICO, block.one adlı özel bir şirket tarafından geliştirildi ve 2017’de yayınlanan teknik incelemeye dayanıyordu. EOS resmi olarak 1 Haziran 2018’de Steem ve Bitshares gibi platformların kurucusu olan Dan Lariner tarafından açık kaynaklı bir yazılım olarak piyasaya sürüldü.
EOS Nedir? EOS Blockchain
EOS’un ticari olarak uygulanabilir, Avant düzeyinde merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak için bir platform gibi bir işletim sistemi olmaktan başka hedeflerinden biri, saniyede milyonlarca işlemi işleyebilmektir.
Bu oldukça olası bir ihtimal olabilir. Nasıl? EOS ağı üzerinden yalnızca 21 düğüm yayılmıştır. Blok oluşumları yalnızca bu 21 düğüm arasında fikir birliğine ihtiyaç duyar.
Bu, ağda bulunan milyonlarca düğüm Ethereum’da mümkün değildir.
EOS ekosisteminin kalbinde, temsil edilen bir hisse kanıtı (DPoS) modeli yer alır.
Esasen, EOS ağındaki paydaşlar, tüm düzenlemeyi demokratik ve adil kılan oylama yoluyla üretimin engellenmesiyle ilgili fikir birliği sorunlarını çözer. Madeni para sayısına bağlı olarak, her EOS sahibi, ağın işlemlerinde çekim yapma hakkına sahiptir.
EOS Özellikleri
Bu kripto para birimini benzersiz kılan şey, EOS tokenini ve EOS.IO platformunu içeren EOS ekosistemidir. EOS belirteci, EOS ağı içinde kullanılan kripto para birimidir. Bununla birlikte, EOS.IO öğesi daha karmaşıktır ve tüm EOS blok zinciri ağını yöneten ve kontrol eden bir tür işletim sistemi olarak hizmet eder.

Yatay ve Dikey Ölçeklendirme
EOS.IO, ağın ana konsepti olan merkezi olmayan uygulamaların dikey ve yatay ölçeklenmesine izin verir. Yatay ölçeklendirme, ağınıza daha fazla makine (bu durumda blok zincirine bloklar) eklemek anlamına gelirken dikey ölçeklendirme, istenen sonucu elde etmek için mevcut makineye daha fazla güç eklemek anlamına gelir. Bu tekniklerin her ikisi bir araya geldiğinde ağ içinde daha hızlı işlemlere izin verir.
EOS Tokenlerini Tutmak
Birçok merkezi olmayan ağ, kullanıcıların ağın kaynaklarını kullanabilmeleri için belirli paralar harcamasını gerektirir. EOS’un öne çıktığı yer burasıdır, çünkü kullanıcının paraları harcamasını sağlamak yerine, ağ onların EOS tokenlerini tutmasını gerektirir. Böylece, yalnızca EOS token sahipleri ağı kullanabilir ve üzerinde merkezi olmayan uygulamalar oluşturabilir veya çalıştırabilir. Bir belirteç sahibi ağın özelliğini kullanmıyorsa, bant genişliğini blok zinciri tabanlı uygulamalar oluşturmak için EOS.IO kullanmak isteyenlere kolayca kiralayabilir.
Ortak Blockchain Sorunlarını Çözme
Ethereum gibi blok zinciri tabanlı ağların aksine, EOS.IO yaygın blok zinciri sorunlarını çözmeye odaklanır. Daha spesifik olarak platform, blok zinciri içindeki hız, ölçeklenebilirlik ve esneklik sorunlarını çözmeyi amaçlar. Merkezi olmayan uygulama ekosistemlerindeki en yaygın sorunlar arasında kaynakların sınırlı kullanılabilirliği, kısıtlı ağ, yavaş işlemler ve sınırlı bilgi işlem gücü yer alır. EOS.IO, bu sorunların üstesinden gelmek için daha fazla ölçeklenebilirlik ve esneklik sağlamayı amaçlamaktadır.
EOS.IO Bu Sorunları Nasıl Çözüyor?
Geliştiriciler, EOS.IO ağının performans sorunlarına neden olmadan binlerce merkezi olmayan uygulamayı destekleyebileceğini iddia ediyor. Paralel yürütme ve asenkron iletişim kullanarak bu verimlilik düzeyine ulaşırlar. Paralel yürütme, ağın daha iyi bir sonuç elde etmek için tek bir işlemi yürütmek üzere birden çok kaynağı dahil etme yeteneğidir. Ağ içinde asenkron iletişim, harici bir saat sinyali kullanmadan veri iletme işlemidir. Bu, verilerin aralıklı olarak iletilmesine izin verir.
Madencilik Konsepti Yok
Bu sistemle ilgili benzersiz olan şey, herhangi bir madencilik konseptine sahip olmamasıdır. Bunun yerine, yalnızca EOS tokenleri ile ödüllendirilmek için gerekli miktarda blok üreten blok üreticileri var. Oluşturulan her bloğun değeri, tüm blok üreticileri tarafından yayınlanan beklenen ödemenin medyan değerine bağlıdır.
Bir Cevap Yaz