Dağıtılmış Defter Teknolojisi (DLT) paylaşılan, çoğaltılan ve senkronize edilen bilgilerin bir kayıt tutma sistemi veya veritabanıdır. Genellikle birden fazla site (veya düğüm), kurum ve bazen coğrafyalar kullanılarak bir ağ üzerinden dağıtılır ve dağıtılır.
DLT’nin avantajları, ‘paylaşılan fikir birliği’ özelliği ve sistem üzerinde merkezi bir otorite noktası ihtiyacını ortadan kaldıran merkezi olmayan yapısıdır.
Blockchain teknolojisi, dağıtılmış defter teknolojisinin bir şeklidir. Blok zinciri, mülkiyeti aktarmak, işlemleri kaydetmek, varlıkları izlemek ve dijital varlıklarla çeşitli işlem türlerinde şeffaflık, güvenlik, güven ve değer alışverişi sağlamak için dağıtılmış ve değişmez bir defterdir.
Dağıtılmış Defter Teknolojisi
Dağıtılmış defter teknolojisi (DLT), işlemlerle ilgili kayıtların depolandığı bir defter görevi gören kodlanmış ve dağıtılmış bir veritabanı etrafında döner. Temelde DLT, hedefine ve paydaşlarına bağlı olarak, her işlem güncellemesinde kriptografinin kullanıldığı ve belirli blok zinciri ağı boyunca doğrulamanın mümkün olduğu bir veri modeline sahip yenilikçi bir veritabanı yaklaşımıdır.
Finansal hizmetler için DLT ve Blockchain teknolojisinin faydaları

Blok zinciri teknolojisinin değişmezliği ve ademi merkeziyetçiliğinin temel özellikleri, ticaret yapan taraflar arasında karşılıklı güven kurulmasına yardımcı olurken daha güvenli ve daha kolay işlemler vaat ediyor. Teknoloji aynı zamanda dijital kimlikleri aracılığıyla kişilerin hızlı bir şekilde tanımlanmasını ve finansal hizmetlerin hem zaman, hem maliyet hem de güvenlik açısından optimizasyonunu sağlıyor.
Blockchain teknolojisinin finansal uygulamalardaki tüm alternatif ve faydalı kullanımları arasında, sınır ötesi işlemler sürecindeki kolaylıklar öne çıkıyor.
Aşağıda, finansal hizmetlerde blockchain teknolojisinin en kullanışlı beş uygulaması listelenmiştir:
- Sınır ötesi işlemlerde verimsizliklerin ve kısıtlamaların silinmesi: Sınır ötesi para transferi şu anda ücretler ve zamanla ilgili sorunlarla karşı karşıya. Merkezi bir takas sistemi olmadığı için, sınır ötesi ödemeler farklı muhabir bankaların ağı üzerinden gerçekleştirilmektedir ve bu nedenle işlemler farklı ücretlendirme noktalarından (gönderen, alan ve kurumlar arası) geçmek zorundadır ve zaman açısından kısıtlıdır. muhabir bankaların çalışma saatlerine Bu noktada blockchain tarafından sağlanan çözüm, tüm süreci ve deneyimi daha hızlı, daha kesin ve daha uygun maliyetli hale getirerek iyileştiriyor. Karşılık gelen pişirme ağını dağıtılmış DLT ağıyla değiştirir ve verimsizlikleri ortadan kaldırır.
- “Akıllı Sözleşmeler” ve ticaret finansmanından yararlanma: Blok zincirinin kullanıldığı diğer finansal uygulama, ticaret finansmanıdır. Finansal kuruluşlar, sözleşme şartlarının bilgisayar dilinde uygulandığı ve ilgili şartların yerine getirilmesi durumunda şartların kendi kendine yürütülebildiği “Akıllı Sözleşmeler”in oluşturulması sürecine blockchain ticaret finansmanı platformlarını dahil etmeye başlamıştır. Bu sistem yüksek hacimlerde verimliliği ve aynı zamanda şeffaflığı artırır.
- Takas ve uzlaştırma prosedürlerini gereksiz hale getirmek: Blok zinciri sisteminde veri ve işlem kaydı son derece doğru olduğundan, gelecekte tüm takas ve uzlaştırma süreçlerinin gereksiz hale gelmesi muhtemeldir, bu da finansal kurumlar için otomatik olarak daha düşük maliyetlerle ve daha hızlı daha iyi verimlilik anlamına gelir. operasyonlar.
- Dijital kimlik doğrulama ile güvenliği artırma: Blok zinciri özellikli kimliklerin, kimlik doğrulama süreçlerinde dolandırıcılık ve hıza karşı koruma sağladığı için finans sektöründeki güvenlik ve güven sorunlarını iyileştirmesi bekleniyor.
- Kredi raporlarının iyileştirilmesi: Geleneksel sunucu tabanlı kredi raporlaması veri ihlallerine eğilimli olduğundan, blok zincir tabanlı kredi raporlaması daha güvenli bir raporlama sunarken aynı zamanda kredi puanı hesaplama sürecinde kurumların geleneksel olmayan yönleri dikkate almasına olanak tanır.