Endonezya’nın dini liderler konseyine göre, kripto varlıklarının para birimi olarak kullanılması Müslümanlar için yasaktır.
Ulusal Ulema Konseyi Başkanı Asrorun Niam Sholeh, perşembe günü düzenlenen bir toplantıda “belirsizlik, bahis ve zarar unsurlarına sahip olduğu için kripto para birimini haram veya yasak olarak kabul etti.” Kripto para birimi, bir emtia veya dijital varlık olarak şeriat ilkelerine uyabiliyorsa ve açık bir fayda gösterebiliyorsa, o zaman alınıp satılabilir, diye ekledi.
MUI, dünyanın en büyük Müslüman nüfusuna ev sahipliği yapan ülkede şeriat uyumu konusunda otoriteye sahip ve maliye bakanlığı ve merkez bankası onlara İslami finans konularında danışmanlık yapıyor.
Ulusal Ulema Konseyinden’den alınan karar, Endonezya’da tüm kripto para ticaretinin durdurulacağı anlamına gelmese de, kararname Müslümanları varlıklara yatırım yapmaktan caydırabilir ve yerel kurumların kripto varlıklarını yeniden gözden geçirmesini sağlayabilir. Bank Indonesia, henüz bir karar açıklanmadan bir merkez bankası dijital para birimi üzerinde kafa yoruyor.
Kripto Para Haram Mı?
Ülkemizde kripto para ticaretinin yapılması veya alışverişte kullanılması hususunda ise dini yönden uygun olup olmadığı halen tartışılıyor.
Kripto paranın haram olup olmadığına dair Diyanet İşleri Bakanlığına yöneltilen “Dijital kripto para kullanımının dini açıdan hükmü nedir?” sorusuna cevaben; “Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.” açıklaması yapıldı.
Ek olarak, “Önemli olan husus para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde sürüm aşamalarında ve mahataplık niteliğinde büyük belirsizlik içerip içermemesi, bir aldatma aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup olmamasıdır.” denildi.
Bir Cevap Yaz