Blockchain teknolojisi, sistemi değiştirmeyi, hacklemeyi veya hile yapmayı zorlaştıracak veya imkansız hale getirecek şekilde bilgi kaydetme sistemidir.
Blockchain, esasen blok zincirindeki tüm bilgisayar sistemleri ağı boyunca çoğaltılan ve dağıtılan işlemlerin dijital bir defteridir. Zincirdeki her blok bir dizi işlem içerir ve blok zincirinde her yeni işlem gerçekleştiğinde, her katılımcının defterine bu işlemin bir kaydı eklenir. Birden fazla katılımcı tarafından yönetilen merkezi olmayan veritabanı, Dağıtılmış Defter Teknolojisi (DLT) olarak bilinir.
Blockchain, işlemlerin hash adı verilen değişmez bir kriptografik imza ile kaydedildiği bir DLT türüdür.
Artan ilgiyi anlamak için Blockchain’in nasıl çalıştığını, neden değerli olduğunu ve onu diğer internet teknolojilerinden neyin farklı kıldığını anlamak yardımcı olabilir.
Blockchain Nedir?
Bir blok zinciri, bir bilgisayar ağı tarafından, hacklenmesini veya değiştirilmesini zorlaştıracak şekilde tutulan işlemlerin halka açık bir dijital defteridir. Teknoloji, bireylerin hükümet, banka veya başka bir üçüncü taraf gibi bir aracı olmadan doğrudan birbirleriyle iletişim kurmaları için güvenli bir yol sunuyor.
Bloklar adı verilen büyüyen kayıt listesi, kriptografi kullanılarak birbirine bağlanır. Her işlem, eşler arası bilgisayar ağları tarafından bağımsız olarak doğrulanır, zaman damgalıdır ve büyüyen bir veri zincirine eklenir. Kaydedildikten sonra veriler değiştirilemez.
Bitcoin, Ethereum ve diğer kripto para birimlerinin artan kullanımı ile popüler hale gelirken, blok zinciri teknolojisi yasal sözleşmeler, mülk satışları, tıbbi kayıtlar ve bir dizi eylem veya işlemi yetkilendirmesi ve kaydetmesi gereken diğer herhangi bir endüstri için umut verici uygulamalara sahiptir.
Blockchain Teknolojisi Nasıl Çalışır?
Örnek olarak Bitcoin sistemini kullanırsak, dağıtık defter teknolojisi olarak da bilinen blok zincirin işleyişi şu şekildedir.
- Bitcoin alım ve satımı, düğümler olarak bilinen güçlü bilgisayarlardan oluşan bir ağa girilir ve iletilir.
- Dünya çapında binlerce düğümden oluşan bu ağ, bilgisayar algoritmalarını kullanarak işlemi onaylamak için yarışıyor. Bu bitcoin madenciliği olarak bilinir. Yeni bir bloğu ilk başarıyla tamamlayan madenci, çalışmaları için bitcoin ile ödüllendirilir. Bu ödüller, alıcıya ve satıcıya aktarılan yeni basılmış bitcoin ve ağ ücretlerinin bir kombinasyonu ile ödenir. İşlem hacmine bağlı olarak ücretler artabilir veya düşebilir.
- Satın alma kriptografik olarak onaylandıktan sonra satış, dağıtılmış defterdeki bir bloğa eklenir. Ağın çoğunluğu daha sonra satışı onaylamalıdır.
- Blok, karma olarak bilinen kriptografik bir parmak izi kullanılarak önceki tüm bitcoin işlem bloklarına kalıcı olarak zincirlenir ve satış işlenir.
Blok zinciri teknolojisi kavramı ilk olarak 1982’ye dayanan akademik makalelerde, karşılıklı şüpheli gruplar tarafından kurulabilen, sürdürülebilen ve güvenilen dağıtık bir bilgisayar sisteminin tasarımını tartışan bir tezde ortaya çıktı. Ancak, akademik bir teoriyi gerçek dünya kullanımına getiren, takma adlı Satoshi Nakamoto’nun “Bitcoin: Eşler Arası Bir Elektronik Nakit Sistemi” başlıklı 2008 tarihli bir makalesiydi.
Blockchain Uygulama Alanları
Blockchain teknolojisi, potansiyel olarak dijital para birimlerinin çok ötesine uzanan verimlilikler yaratır. Bitcoin gibi kripto para birimleri halka açık bir blok zincirindeyken, özel blok zinciri ağlarında birçok iş uygulaması oluşturulabilir.
- Blockchain tedarik zinciri: IBM Blockchain gibi şirketler, ürün tedarik zincirlerini daha doğru bir şekilde izlemek için zaten blockchain teknolojisini kullanan özel ağ çözümleri sağlıyor. Örneğin, şirketler bu teknolojiyi kullanarak, geri çağrılan gıda ürünlerinin nereye gönderildiğini ve satıldığını hızla öğrenebilir.
- Sağlık hizmetleri kayıtları: Deloitte Consulting, elektronik tıbbi kayıtlar için ülke çapında bir blok zinciri ağının “verimliliği artırabileceğini ve hastalar için daha iyi sağlık sonuçlarını destekleyebileceğini” öne sürdü.
- Akıllı sözleşmeler: Blok zinciri teknolojisi ile, sözleşme şartları önceden belirlenmiş bir dizi koşula bağlı olarak otomatik olarak değiştirilebilir veya güncellenebilir.
- Dijital seçimler: Bazı geliştiriciler, seçimlere uygulanacak blockchain teknolojisi üzerinde çalışıyor.
- Mülk işlemleri: Destekçiler, blok zinciri teknolojisinin gayrimenkul, otomobil veya yatırım portföyleri gibi çok çeşitli varlık satışlarına uygulanabileceğini söylüyor.
Bitcoin ve Blockchain Arasındaki Fark Nedir?
Blockchain, kripto para birimi Bitcoin’in temelini oluşturan teknolojidir, ancak Bitcoin, piyasadaki bir blockchain dağıtılmış defter sisteminin tek versiyonu değildir. Kendi blok zincirine ve dağıtılmış defter mimarisine sahip birkaç başka kripto para birimi vardır.
Bu arada, teknolojinin ademi merkeziyetçiliği, Bitcoin ağında birkaç bölünmeye veya çatala yol açarak, bazı madencilerin bir dizi kurala sahip bir blok zinciri kullandığı ve diğerlerinin başka bir dizi kurala sahip bir blok zinciri kullandığı defterden yan dallar yarattı.
Orijinal Bitcoin’in yanı sıra Bitcoin Cash, Bitcoin Gold ve Bitcoin SV kendi kripto para birimleri olarak var. Daha küçük ağlarla, bu kripto para birimi blok zincirleri, biri 2018’de Bitcoin Gold’un başına gelen saldırı saldırılarına karşı daha savunmasızdır.