Blok zincirleri genellikle matematik, kriptografi ve ağ mühendisliğindeki insanlar tarafından birçok teknik jargonla açıklanır. En azından çoğunlukla, blok zincirlerin düşündüğünüzden daha basit olduğu ortaya çıktı.

  • Bir blok zinciri, bir veritabanı biçimidir, daha özel olarak dağıtılmış bir veritabanıdır.
  • Bir blok zincirinde depolanan veriler, kripto para birimi işlemleridir.
  • Blok zincirleri, verileri (işlemleri) normal veritabanları gibi klasörler ve tablolar yerine bloklar olarak bilinen kronolojik gruplar halinde depolar. 
  • Bitcoin’in blok zinciri, bir şirket veya hükümet tarafından işletilen merkezi bir veritabanının aksine, herkese açıktır ve erişilebilirdir.
  • Bilginin eklenebildiği, kaldırılabildiği veya düzenlenebildiği veri tabanlarından farklı olarak, blok zincirler yalnızca eklenebilir.

Veri Nedir?

Veriler sadece bilgidir ve videolardan fotoğraflara ve metne kadar sonsuz formatta gelebilir. Geçmişte, bu tür bilgileri kağıt veya film gibi fiziksel nesneler üzerinde depolardık. Modern bilgisayarlarla bu bilgileri dijital olarak tutabiliyoruz.

Bilgisayarlarımızdaki bileşenlerin kombinasyonu, tüm bu verilere dijital formatta hızlı ve kolay bir şekilde erişmemizi ve değiştirmemizi sağlar. 

Sunucu nedir?

Sunucular, web sitelerini, dosyaları, veritabanlarını veya diğer hizmetleri barındıran bilgisayarlardır. Bu web sitesine veya hizmete erişmek istediğinizde, onu barındıran sunucuya erişiyorsunuz. Örneğin, Gmail gelen kutunuza bakmak istediğinizde, Gmail hizmetini sağlayan bir Google sunucusuna erişiyorsunuz.

Tüm bilgisayarların IP adresi (internet protokol adresi) adı verilen ve esasen o bilgisayarın posta adresi olan bir şeyi vardır. Bir web sitesinin adı aslında sadece sitenin bulunduğu sunucunun IP adresinin bir kodudur. Arama çubuğunuza Google yazdığınızda, sizi Google’ın bulunduğu sunucuya veya bilgisayara götürür.

Sunucular, birden fazla aynı IP adresine sahip olacak şekilde kurulabilir, bu da Google gibi büyük web sitelerinin trafiği binlerce sunucusu arasında yaymasına olanak tanır. 

Veritabanı nedir?

Blok zincirini anlamanın bir sonraki adımı, bir veritabanının ne olduğunu anlamaktır.

Veritabanı, kolayca erişilebilen, yönetilebilen ve güncellenebilen sunucularda depolanan dev bir bilgi koleksiyonudur.

Bu geniş bilgi veya “veri” koleksiyonu, bazen sunucu çiftlikleri (binlerce bilgisayarlı devasa binalar) olarak bilinen dev tesislerde çalışan yüzlerce veya binlerce sunucu gerektirebilir.

Amazon ve Google gibi büyük internet şirketleri, web sitelerini, uygulamalarını ve kullanıcı verilerini depolamak için devasa sunucu çiftlikleri kullanır. Tipik olarak, yalnızca belirli sayıda onaylanmış kişi bu veritabanlarını kontrol eder ve bunlar tek bir merkezi konumda bulunur. Bu, güvenliğinin tamamen sunucu grubunun arızalı olmamasına veya erişime sahip olanların bilgisayar korsanları tarafından tehlikeye atılmamasına bağlı olduğu anlamına gelir.

Çiftlikte bir yangın çıkarsa veya bir saldırı olursa veriler sızdırılabilir. Merkezi konum ve kontrol noktaları, bilgisayar korsanları için bariz saldırı noktaları sağlar. Bu nedenle, bazı veritabanları farklı fiziksel konumlardaki bilgisayarlar arasında dağıtılır. Bunun gibi veritabanlarına dağıtılmış veritabanları denir.

Dağıtılmış Veritabanı Nedir?

Dağıtılmış veritabanları, güvenlik nedeniyle tek bir merkezi konum yerine, konumlarına göre ayrılmış sunucularda depolanır. Dağıtılmış bir veritabanı bağlamında, bu sunuculara genellikle düğümler denir.

Bu şekilde, bir lokasyonun arızalanması veya saldırıya uğraması durumunda kapatılabilir ve farklı lokasyonlardaki diğer düğümler veritabanını korumak için çalışmaya devam edebilir.

Şimdi bu noktaya kadar olan kavramları anladığınıza göre, blok zincirini kavramak daha kolay olmalı çünkü blok zinciri gerçekten sadece bir dağıtılmış veritabanı biçimidir.

Blockchain nedir?

Blok zincirini bir veritabanı versiyonu, daha spesifik olarak dağıtılmış bir veritabanı olarak düşünebilirsiniz. Temel farklar, depoladığı verilerin türünde, saklama biçiminde, kimlerin erişimine izin verildiğinde ve bir blok zincirindeki verilerin manipüle edilememesi veya silinememesidir.

Not : Blok zincirleri ” izinsiz ” (Bitcoin gibi herkesin erişimine açık) veya ” izinli ” (yalnızca belirli kişilere erişim sağlayan bir şirket veya grup tarafından oluşturulmuş) yapılabilir. Bu makale, blok zinciri izinsiz olan Bitcoin bağlamında açıklamaktadır.

Ne depolar : Bitcoin’in blok zinciri, Bitcoin işlemlerini depolayan bir tür dağıtılmış veritabanıdır.

Nasıl saklar : Bilgilerin rastgele klasörlerde saklandığı tipik bir veritabanı yerine, Bitcoin işlemleri “bloklarda” saklanır. Yeni işlemler meydana geldikçe, bu sözde bloklarda gruplandırılırlar.

Bu bloklarda yalnızca çok sayıda işlem için yer vardır ve bir blok dolduğunda önceki bloğa zincirlenir ve uzun işlem zincirine eklenir (dolayısıyla “blok zinciri”).

Bu, ilk bloktaki ilk işlemden en son bloktaki son işleme kadar bir defter gibi kronolojik bir işlem geçmişi oluşturur. Blok zinciri, bu blokları, Bitcoin işlemlerinin mükemmel şekilde kaydedilmiş bir geçmişini görmemizi sağlayan bir biçimde kaydeder.

Kimlerin erişimine izin verilir : Bir veritabanı gibi, Bitcoin’in blok zincirinin de çalışması için bir bilgisayar koleksiyonuna ihtiyacı vardır. Dağıtılmış veritabanları gibi, Bitcoin’in blok zinciri de tek bir merkezi konumda saklanmaz. Bunun yerine, birçok bilgisayar ve konum arasında dağılmıştır. Bu şekilde, bir bilgisayar çökerse, diğer birçokları verileri (işlemlerin defteri) canlı tutar.

Hükümetler veya şirketler, tipik veritabanlarını çalıştıran bilgisayarları işletir, ancak Bitcoin, kişisel bilgisayarları olan ortalama bireylere dayanır. Blok zincirini çalıştırmaya yardımcı olacak bir düğüm olmak isteyenler, Bitcoin’in açık kaynaklı yazılımını ve Bitcoin işlemlerinin tamamını veya bir kısmını indirebilir.

İşlemler manipüle edilemez veya silinemez: Veri tabanları ve Bitcoin arasındaki bir diğer temel fark, eski verilerin silinebildiği veya değiştirilebildiği bir veri tabanından farklı olarak, Bitcoin işlemlerinin geri alınamaz olmasıdır. Bu anlamda, Bitcoin’in blok zinciri, işlemlerin asla değiştirilmediği veya kaldırılmadığı, yalnızca eklenebilen bir veri tabanı gibidir.

Blockchain Özellikleri

Bitcoin’in blok zincirinin bugün ne kadar büyük hale geldiği göz önüne alındığında, böyle bir şeyi denemek için gerekli olan bilgisayar ekipmanının ön maliyeti, hepsini çalıştırmak için gereken enerji maliyeti bir yana, herhangi bir grubun ve hatta hükümetin başarması fiilen imkansız olacaktır. 

Ve başarılı olsa bile, insanlar sistemde bir sorun olduğunu anlayacak ve bu nedenle, taklit etmeye çalıştıkları para birimini devalüe ederek varlıklarını satacaklardı.

Dolayısıyla, iş kanıtı süreci, Bizans sorununu etkili bir şekilde çözer, çünkü düğümler, birbirlerine güvenmeye veya tanımaya ihtiyaç duymadan yeni işlemlerin (blok zincirindeki veriler) sahte olmadığına güvenebilirler. Ve Bitcoin ödülleri aracılığıyla, ona saldırmak yerine katılmak için ekonomik bir teşvik olduğu için, Bitcoin’in blok zinciri, insanlar Bitcoin’in değerli olduğuna inandığı sürece Bizans hatasına dayanıklı kalacaktır. 

Bu özelliklerin kombinasyonu, herhangi bir şirket, hükümet veya grup yerine kullanıcıları tarafından kontrol edilen değişmez bir ekonomik işlem defteri ile sonuçlanır.

Bir Cevap Yaz

kriptobio Hakkında