Bitcoin, herhangi bir ülke, hazine veya merkez bankası tarafından kontrol edilmeyen binlerce kripto para biriminden (“dijital” veya “sanal” para birimi olarak da anılır) biridir.
Bitcoin, 2009 yılında Satoshi Nakamoto takma adını kullanan ve değerindeki bir artışın ardından 2013’te ana akım olan anonim bir geliştirici tarafından yaratıldı.
Bitcoin (veya diğer kripto para birimi) ödemelerini kabul eden kişilerden veya şirketlerden ürün satın almak veya satmak için Bitcoin ve kripto para birimini kullanabilirsiniz.
Bitcoin fiziksel bir para birimi olarak mevcut değildir, bu da gerçek madeni para veya banknot olmadığı anlamına gelir.
Bitcoin Nedir? Nasıl Çalışır?
Bitcoin, diğer birçok (hepsi değil) kripto para birimi gibi ‘blockchain’ adı verilen bir sistem kullanarak çalışır. Blockchain, gerçekleşen her işleme erişimi olan bir bilgisayar ağıdır. Bir Bitcoin veya başka bir kripto para birimi işlemi tamamlandığında, ağdaki kullanıcılar tarafından doğrulanabilmesi için tüm ağ bu bilgilerle güncellenir. Bu, sahteciliği veya çifte harcamayı önlemelidir. Ağdaki işlem bilgileri, işlem verilerini güvende tutan ve kimin kime ait olduğunu takip etmesini engelleyen kriptografi kullanılarak kodlanır. Doğrulandıktan sonra, işlem bilgileri önceden onaylanmış işlemler zincirine eklenir.
Bitcoin’i nereden satın alabilirim?
Bitcoin, çevrimiçi kripto para borsaları aracılığıyla satın alınabilir. Bir kripto para borsası, insanların kripto paralarını alıp satmaları için bir hizmettir. Binance, Coinbase, Coinfloor ve Kraken dahil olmak üzere bir dizi borsa mevcuttur.
Bitcoin nasıl saklanır?
Bitcoin almak için öncelikle bir Bitcoin cüzdanı kurmanız gerekir. Bir Bitcoin cüzdanı, Bitcoin’inizi harcamanıza, almanıza ve saklamanıza izin veren genel ve özel anahtarlarınızı içerir. Her biri farklı seviyelerde güvenlik, anonimlik ve kripto para biriminiz üzerinde kontrol sunan çeşitli Bitcoin cüzdan türleri vardır.
Web cüzdanları
Web cüzdanları, web tarayıcınız aracılığıyla Bitcoin göndermenize, almanıza ve saklamanıza olanak tanır. Bunlar genellikle hesabınızla ilişkili özel anahtarların güvenliğini yöneten bir üçüncü taraf sağlayıcı tarafından barındırılır.
Masaüstü cüzdanlar
Masaüstü cüzdanlar kişisel bilgisayarınıza indirilebilir. Cüzdanınızın yönetimi ve güvenliği konusunda size tam sorumluluk verirler.
Mobil cüzdanlar
Mobil cüzdanlar, bir uygulama indirerek cep telefonunuz üzerinden Bitcoin işlemleri yapmanızı sağlar.
Kağıt cüzdanlar
Kağıt cüzdanlar, Bitcoin’inizi saklamanın çevrimdışı bir yoludur. Genellikle kağıt veya plastik olmak üzere fiziksel biçimde bulunurlar ve genel ve özel anahtarlarınızın basılı bir sürümünü içerirler. Ancak kağıt cüzdanınızı kaybederseniz, tüm Bitcoin yatırımınızı kaybedersiniz.
Donanım cüzdanları
Donanım cüzdanları, Bitcoin’i depolamak için özel olarak tasarlanmıştır. İşlem yapabilmeniz için bilgisayarınıza bağlanabilen dijital cihazlar şeklinde gelirler.
Bitcoin ve kripto para dolandırıcılığına dikkat edin
Dolandırıcılar genellikle sosyal medyada veya arama motorlarında reklam verirler – genellikle bu tür yatırımları tanıtmak için ünlülerin resimlerini ve kaygan web sitelerini kullanırlar.
Dolandırıcılığı yürüten firmalar genellikle Birleşik Krallık dışında yerleşiktir, ancak Mali Davranış Otoritesine (FCA) göre, genellikle prestijli bir Londra Şehri adresi olan bir Birleşik Krallık varlığına sahip olduklarını iddia edeceklerdir.
Düzenleyici, dolandırıcılık firmalarının şunları yapabileceğini söylüyor:
- Fiyatları ve yatırım getirilerini çarpıtmak için yazılımı manipüle etmek
- İnsanları var olmayan kripto varlıkları satın almaları için kandırmak
- Aniden tüketicilerin çevrimiçi hesaplarını kapatın ve fonları onlara aktarmayı reddedin veya fonlar aktarılmadan önce daha fazla para talep edin.
Bitcoin gibi sanal bir para birimi kullanarak halktan para toplamanın dijital bir yolu olan ilk madeni para tekliflerine (ICO’lar) da dikkat etmelisiniz. Bazı ihraççıların, proje pazarlanırken belirlenen şekilde toplanan fonları kullanma niyeti olmayabilir.
Bitcoin çevre için kötü mü?
Kripto para birimleri büyük miktarda enerji gerektirir. Bunun nedeni, kripto madenciliğinin, işlemleri doğrulamak için ağır bilgisayar hesaplamaları içermesidir. Büyük miktarlarda enerji kullanmak, hava kirliliğine ve iklim değişikliğine önemli bir katkıda bulunur.
Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Bitcoin tek başına tüm Arjantin’den daha fazla elektrik kullanıyor.
Buna ek olarak, Bitcoin madencilerinin %65’i, enerjisinin çoğunu yanan kömürden üreten ve ürettiği karbondioksit nedeniyle iklim değişikliğine önemli katkıda bulunan bir ülke olan Çin’de bulunuyor.
Ancak, tüm kripto para birimlerinin önemli çevresel etkileri yoktur. Örneğin, bazıları madencilere olan ihtiyacı ortadan kaldıran blok zincirine bir alternatif kullanabilir.
Bir Cevap Yaz
Pingback: Litecoin Nedir? (LTC) | KriptoBio
Pingback: Proof Of Work Nedir? (PoW) | KriptoBio
Pingback: Terra LUNA Coin nedir? | KriptoBio
Pingback: Cardano Nedir? (ADA) | KriptoBio
Pingback: BTC, XRP ve ADA Fiyat Analizi | KriptoBio
Pingback: Polygon Ortağı, "Ethereum Bitcoin'in Yerini Alacak" | KriptoBio
Pingback: İnanılmaz Ripple Tahmini | KriptoBio
Pingback: Kanadalı Evolve Funds Group İlk Kripto ETF'yi Başlattı | KriptoBio