Algorand, tüm katılımcılar için ademi merkeziyetçilik, ölçek ve güvenlik sağlamayı amaçlayan halka açık bir kripto para birimi blok zinciri ve protokolüdür. Kripto para birimi ALGO’dur. Algorand’ın Kurucusu Silvio Micali’dir.
Algorand Nedir
Algorand, izinsiz bir hisse kanıtı protokolü kullanır: ALGO’lara sahip tüm kullanıcılar, hisseleriyle orantılı olarak (ne kadar ALGO’ya sahip oldukları) bloklar üzerinde öneride bulunarak ve oy vererek fikir birliğine katılmak da dahil olmak üzere, protokolün tüm işlevlerine otomatik olarak katılmaya hak kazanırlar.)
Algorand’ın sunduğu diğer ayırt edici faktörler arasında hızlı işlem işleme, düşük maliyetli ve merkezi olmayan fikir birliği ve çatallanma olmaması sayılabilir.
Algorand konsensüs mekanizması PURE PROOF OF STAKE‘dir. Merkezi olmayan bir ağ içinde tam katılım, koruma ve hız sağlar. Saniyeler içinde tamamlanan bloklarla Algorand’ın işlem hacmi, büyük ödeme ve finansal ağlarla eşittir. Algorand, anında işlem kesinliği sağlayan ilk blok zinciridir.

Algorand Protokolünün Yapısı
Algorand blok zinciri iki katmanlı bir yapıya sahiptir. İlk katman, akıllı sözleşmelerde görülen sihrin çoğunu gerçekleştirir. Özellikle, Algorand protokolü atomik takasları (hızlı eşler arası kripto para alışverişi) işler. ASA’lar olarak bilinen yeni Algorand tabanlı blok zinciri varlıkları yaratır.
İkinci Algorand katmanı, modern DeFi uygulamalarına benzer şekilde daha büyük ve daha fazla özellik içeren sözleşmeler çalıştırır. Temel katman, akıllı sözleşmeleri, varlık oluşturmayı ve varlıklar arasında atomik takasları destekleyerek güvenlik ve uyumluluk sağlar.
Özellikle, Algorand ağının ilk katmanında platformlar ve kullanıcılar, Algorand blok zincirinde yeni veya mevcut tokenleri temsil eden ASA’lar oluşturabilir. Bu, ERC-20 tokenlerinin Ethereum ağında nasıl çalıştığına benzer. Güvenlikle ilgili olarak, Algorand platformundaki akıllı sözleşmeler, Katman-1 Algorand Akıllı Sözleşmeleri (ASC1’ler) olarak yürütülür. Bu, fikir birliği protokolünün kendisiyle aynı güvenlik düzeyini sürdürdükleri anlamına gelir.
Algorand’ın ikinci katmanı, daha karmaşık akıllı sözleşmeler ve dApp geliştirme için ayrılmıştır. Ağın Katman 1 ve Katman 2 arasındaki bu çatallanma, Algorand’ın işlemleri çok verimli bir şekilde işlemesini sağlar. Zincir dışında gerçekleşen daha karmaşık akıllı sözleşmelerle, Katman 1’deki basit işlemler, daha büyük, daha karmaşık akıllı sözleşmelerin müdahalesi olmadan hızlıdır.
Algorand, izinsiz ve izinli bir ortamda, verimlilik ve güvenlikle çalışarak, tüm kullanıcılara inceleme veya izin gerektirmeden sisteme katılma fırsatı verir. İşlemleri bir dakikalık gecikmeyle onaylar ve aşağıdaki işlemlerde kullanıcılar arasında fikir birliğine varmak için yeni bir Bizans Anlaşması (BA) protokolü kullanır. Algorand, fikir birliğini ölçeklendirmek için Doğrulanabilir Rastgele İşlevler üzerinde çalışan yeni bir mekanizma kullanır.
Algorand Geleceği
Algorand’ın benzersiz özellikleri, yıllardır ana akım blok zincirinin benimsenmesini baltalayan teknik engelleri ortadan kaldırıyor. Bu özellikler ademi merkeziyetçilik, ölçeklenebilirlik ve güvenliktir. Kullanıcıların Algorand blok zincirini kullanmak için bir yetkilinin onayına ihtiyacı yoktur. Tek bir kullanıcı sınıfı vardır ve kapı bekçisi yoktur. Her katılımcı, her bloğu okuyabilir ve gelecekteki bir bloğa bir işlem yazabilir. Ayrıca, tüm bireysel ağ katılımcıları kontrol gücüne sahiptir.
Bir Cevap Yaz